Een eerste internationale uitwisseling is een sprong in het onbekende. Het is wel al gebleken uit de vele succesverhalen van Scholenbanden dat het een heleboel voordelen met zich meebrengt. Wat deze voordelen precies zijn en hoe leerkrachten een uitwisseling meemaken is echter nog niet samengebundeld in één geheel. Daarom besloten wij, samen met eNSPIRED, er een podcast over te maken.
Wil je meteen luisteren naar de podcast? Ontdek hem dan hier:
Spotify: https://spoti.fi/3aaeFnd
Apple Podcasts: https://apple.co/3dg3mvv
Google Podcasts: https://bit.ly/3mRN27I
Podcast
Alle interviews zijn online afgenomen en de podcast is een montage van vier verschillende gesprekken. Het doel van deze gesprekken is om een zo realistisch mogelijk beeld te schetsen van een internationale uitwisseling. Tijdens de podcast hoor je (in volgorde) Ha Ahn Phuong, leerkracht Engels in Vietnam, Brian Chewe en Flair Kalinga, beide lerarenopleiders aan Malcolm Moffat College of Education in Zambia en Bieke Steeman, lerarenopleider aan Howest.
Overzicht
Alle interviewees hebben deelgenomen aan een of meerdere internationale uitwisselingen en delen graag hun ervaring. Daarnaast vragen we hen naar het belang van het onderhouden van een band met een partnerschool en geven we de ruimte om de impact van een internationale uitwisseling te illustreren.
00:00 – 01:48
Waarom is het een goed idee om deel te nemen aan een internationale uitwisseling? Wat is het doel van deze podcast? Wat en wie zal je horen in deze podcast?
01:49 – 03:36
Ha Ahn Phuong was in 2020 kandidate voor de Global Teacher Prize 2020 en haalde de top 10. Ze was ook spreker op de digitale leerweek van eNSPIRED.
03:37 – 5:18
Phuong heeft dankzij de leerweek een andere mening over meertaligheid. Het is belangrijk volgens haar dat dergelijke evenementen plaatsvinden, als leerkracht moet je altijd openstaan om nieuwe dingen bij te leren.
05:19 – 08:40
Studenten die in afgelegen berggebied wonen hebben moeite om met Engels in contact te komen en de taal te leren. Hoe slaagt Phuong daar toch in? Wat is het Borderless Classroom Model?
08:41 – 11:20
Wat zijn de voordelen van dit model, wat is er al mee bereikt? De resultaten blijken heel zichtbaar te zijn.
11:21 – 16:54
Er zijn vele andere projecten die kaderen in het geheel van internationale uitwisselingen, zo is er ook een Internationale Lesson Study. Malcolm Moffat, een school in Zambia en Howest, een school in België namen deel aan een Lesson Study. Wat verwachtten de lerarenopleiders van beide scholen van de uitwisseling? Hoe was het om effectief samen te werken aan dit project? Brian getuigt.
16:55 – 20:39
Wat vond Bieke van de Internationale Lesson Study? Wat is haar bijgebleven?
20:40 – 24:07
Er gingen ook uitdagingen gepaard met deze uitwisseling. De manier waarop leerlingen en leerkrachten met elkaar interageren blijkt te verschillen. Flair vertelt wat ze hieruit geleerd hebben en hoe ze deze kennis tot op de dag van vandaag in de praktijk omzetten.
24:08 – 27:25
Beide scholen wensen verder contact met elkaar te houden om een duurzame band op te bouwen. Dit kan met de hulp van Scholenbanden. Bieke en Flair hebben een gelijkaardige mening over waarom het goed is om contact te houden.
27:26 – 33:05
Om af te sluiten vroegen we onze interviewees wat de grootste meerwaarde is van een internationale uitwisseling. Phuong, Bieke en Flair geven een verscheiden antwoord.
Veel luisterplezier!