Midden maart 2023 ontving de Middenschool Centrum Brugge drie leerkrachten van het Lycée classique et moderne d'Ebolowa in Kameroen waarmee ze een Scholenband onderhouden. We nemen je graag mee doorheen deze week vol nieuwe indrukken en internationale uitwisseling.
Op dag één ontving de stad Brugge Pierre Rene Ossombe, Frankie Otoulou en Leopold Togue Fotso, drie leerkrachten uit Kameroen in het stadhuis. Ook wij van Scholenbanden waren aanwezig bij dit officiële ontvangst. Er was ruimte voor kennismaking en de Brugse leerkrachten gaven in het bijzijn van de burgemeester en enkele lokale journalisten een presentatie over wat ze tot nu toe al verwezenlijkt hebben samen. Nadien was het tijd om de stad Brugge te verkennen.
Uitwisseling rond klimaat, gender en ongelijkheid
De volgende dag staken de Scholenbanden-leerkrachten de koppen bij elkaar om plannen te maken rond hun duurzame scholenband. Ze bedachten samen activiteiten die ze vertaalden naar een actieplan. Het huidige actieplan is vooral gericht op klimaatonderwijs (SDG 13), interculturele uitwisseling en ondernemerschap. Beide scholen gaan met hun leerlingen aan de slag om weerfenomenen te observeren en gesprekken aan te gaan over de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Ze ontvingen elk via het S-Cool-Links platform, een uitbreiding van het Scholenbandenprogramma gericht op klimaatonderwijs, een digitaal weerstation om deze activiteiten te verrijken. Daarnaast schrijven leerlingen via een penproject brieven naar elkaar om communicatie in zowel het Engels als het Frans te verbeteren. Verder werkt een groep economiestudenten in de Vlaamse partnerschool rond het verkopen van Kameroense producten. Het volgende actieplan, en de voorbereidingsactiviteiten tijdens deze week, zijn gericht op de thema’s gendergelijkheid (SDG 5) en het tegengaan van ongelijkheid tussen de landen (SDG 10).
Het leven zoals het is in Kameroen
Na een dag citytrippen in onze hoofdstad was het tijd voor de Kameroense leerkrachten om de leerlingen van de Brugse middenschool te ontmoeten en een presentatie te geven aan hen. De leerlingen werden helemaal ondergedompeld in het leven zoals het is in Kameroen. Ze leerden over het klimaat, de socio-economische situatie, het schoolse leven enzovoort. Daarna was er ruimte om vragen te stellen. De leerlingen hadden een grote interesse en ondanks de taalbarrière stelden ze hun vragen en ontstond er een fijne uitwisseling.
Na een bezoek aan een lagere en andere secundaire school in Brugge was het op de laatste dag tijd voor de drie Kameroense leerkrachten om weer huiswaarts te keren. Met een rugzak vol nieuwe ervaringen en plannen voor een duurzame scholenband weliswaar.
Belgische leerkrachten in Kameroen
Het jaar voordien, in april 2022, brachten de Belgische leerkrachten een bezoek aan de school in Kameroen. Daar tekenden ze samen de eerste krijtlijnen voor hun actieplan dat ze dit jaar samen verder vormgaven en uitvoerden. Hieronder enkele sfeerbeelden van hun bezoek.