Scholen in Oostende - Scholen in Banjul (Gambia)

Tags:  Gambia |  Secundair onderwijs |  Andere Scholenbanden |  Startjaar 2005 | 

In januari 2003 sloot de stad Oostende voor het eerst een convenant af met de Vlaamse overheid. De Stedelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking ging daarop een samenwerking aan met Banjul, de hoofdstad van Gambia. Beide steden werken samen rond verscheidene thema’s, met een focus op capaciteitsopbouw van het gemeentebestuur van Banjul, milieu, onderwijs en gezondheidszorg.

Vanaf 2005 werden een aantal concrete initiatieven opgestart in samenwerking met het basisonderwijs, het secundair en het hoger onderwijs. Een belangrijk onderdeel van de pijler sensibilisatie is ongetwijfeld de Gambiakoffer. Deze richt zich op leerlingen van de 3de graad van het basisonderwijs en is een leuke en leerrijke manier om de cultuur van de zusterstad Banjul te leren kennen. De jaarlijkse inleefreizen sinds 2005 met Oostendse jongeren uit het secundair onderwijs, maken menigeen warm voor Noord-Zuidaangelegenheden en houdt de band heel levendig. Ook bezoekers uit het partnerland zakken af naar België.

In de zomer van 2010 trok een team van de filmschool Narafi naar Banjul om er een reportage over de stedenband te filmen. LINKED werd een bijzonder boeiende reportage van 23 minuten die een goed beeld geeft van de stedenband door de ogen van hun partners in Banjul. Daarnaast maakte men ook een compilatie van kortfilmpjes onder de noemer ‘Groetjes uit Banjul’.

 

  

Scholen in Oostende

In 2005 starten 12 Oostendse scholen een samenwerking met 12 Gambiaanse partners (uit Banjul). Het betreffen scholen over alle netten heen: zowel ASO, TSO, BSO, BUSO, het Maritiem instituut en Verpleegkunde-opleiding zijn betrokken.

Voor meer informatie over de stedenband, of de betrokkenheid van de scholen, contacteer Peter Van Slambrouck, stedenbandcoördinator, op 059 80 55 00 of neem een kijkje op de website van de Stad Oostende.

  
Scholen in Oostende
Scholen in Oostende
  

Scholen in Banjul (Gambia)

In 2005 starten 12 Oostendse scholen een samenwerking met 12 Gambiaanse partners (uit Banjul).