Madagascar

Madagaskar, ook wel Malagasi, is een eiland dat ten oosten van het vasteland van het continent Afrika ligt, ervan gescheiden door Straat Mozambique. Madagaskar heeft een unieke flora en fauna die zich deels onafhankelijk hebben ontwikkeld van het vasteland van Afrika, als gevolg van de geïsoleerde ligging als eiland. De bekendste dierengroep zijn de lemuren, een gevarieerde groep halfapen die alleen op het eiland voorkomt.

In 1960 verkreeg het land zijn onafhankelijkheid van Frankrijk. Vanwege de Franse kolonisatie speelt het Frans een belangrijke rol binnen de maatschappelijke bovenlaag en bij de buitenlandse betrekkingen. Hoewel het Frans een officiële taal is, wordt deze door slechts 1 à 2 procent van de bevolking gesproken. Toch is de taalkundige eenheid,gezien de grootte van het land, opmerkelijk. Er worden verschillende dialecten gesproken van eenzelfde taal, het Malagasi (Merina).

Vanuit etnologisch oogpunt kan de bevolking worden beschouwd als een mengsel van Maleise en Afrikaanse elementen. De grootste religies zijn voor 52% inheemse geloven (waaronder voorouderverering en dodenverering), voor 41% het christendom en voor 7% de islam.

De landbouw vormt de bestaansbasis voor 75% van de bevolking, die in kleine bedrijfjes rijst, cassave, maïs, zoete aardappelen, mango's, bananen en suikerriet teelt. Belangrijke exportgoederen zijn koffie, vanille, kruidnagelen, katoen, sisal, pinda's en tabak.
Van de 20,6 miljoen inwoners leeft 71,3% onder de armoedegrens. Sociale en medische voorzieningen zijn al even ontoereikend als de basisverzorging met levensmiddelen.

Het onderwijs

De helft van de bevolking is jonger dan 20 jaar.

Schoolvakanties

De nationale feestdag is op 26 juni. Verder worden de meeste christelijke feestdagen gevierd. De zomervakantie loopt van eind augustus tot oktober.

Praktische info

Vooraf

  • Reisdocumenten: een internationaal paspoort heb je altijd nodig. Vraag dit op tijd aan. Let op, heb je al een internationaal paspoort, zorg dan dat dit zeker nog zes maanden geldig is vanaf de datum waarop je toekomt.
  • Visum: er is een visum nodig
  • Verzekering: een repatriëringsverzekering (medische bijstand en repatriëring) is aangeraden.
  • Medisch: kijk ruim op voorhand welke vaccinaties je nodig hebt. Contacteer voor meer informatie je huisarts of een vaccinatiecentrum waarvan je er in elke provincie wel een hebt. Adressen en info vind je via de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen. Ga voor je vertrek nog eens langs bij de tandarts (of andere artsen wanneer je een zwakkere gezondheid hebt of vermoedens van een aankomende kwaal). De medische zorg in Madagaskar staat op een laag niveau. De privéklinieken beschikken wel over de beste voorzieningen.
  • Veiligheid: Het grootste gevaar zijn zakkenrollers in de steden. Voor gedetailleerde informatie over de veiligheidssituatie kan je terecht op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken. Laat je echter niet te snel van de wijs brengen door de informatie hierop. Die is bedoeld om al te argeloze toeristen te waarschuwen, maar ook in België lopen dieven en oplichters rond, in stations zijn zakkenrollers en carjacking komt ook voor in de grotere steden in België. Lees je op deze website toch zaken die je toch wat ongerust maken, neem dan contact op met het VVOB hoofdkantoor, zodat deze informatie in het juiste perspectief kan geplaatst worden.

Ter plaatse

  • Geld: De munteenheid is de Ariary Malagasy (MGA). In Madagaskar is het niet mogelijk geld af te halen. Ook met een creditcard kom je niet ver. Het is beter om Amerikaanse dollars of euro's te wisselen.
  • Elektriciteit: De netspanning in Madagaskar is 220 volt. Er komen soms stroomstoringen voor en de netspanning kan wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. Reservebatterijen, een adapter en een verloopstekker zijn aan te raden.
  • Internet: Sinds kort vind je internetcafés in Antananarivo en ook in andere grote steden zijn er soms internetmogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat de verbindingen traag kunnen zijn.
  • GSM: Het bereik van GMS's is beperkt in Madagaskar.
  • Kledij: Behoorlijke kleding wordt op prijs gesteld wanneer je bij mensen uitgenodigd bent en in religieuze gebouwen. Anders kunnen korte broeken en T-shirts/topjes zonder problemen gedragen worden. Zomerkleding voor overdag, plus iets warms voor de avonden is voldoende. Voor de avond is een blouse met lange mouwen een goed wapen tegen muggenbeten. In de wintermaanden (dus onze zomermaanden) is het aan te raden een warme fleecetrui of een jas mee te nemen. Een regenjas heb je zeker nodig voor het regenwoud.