Ecuador

Ecuador is een republiek in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het land dankt zijn naam aan de ligging rond de evenaar of “equator”. De evenaar loopt net ten noorden van de hoofdstad Quito die op een hoogte van 2850 meter ligt. Daarmee is het, na La Paz in Bolivia, de op een na hoogst gelegen hoofdstad ter wereld.

Het land werd van Spanje onafhankelijk in 1830. Met de radicale, in België opgeleide econoom, Rafael Correa als president voegde Ecuador zich in de linkse trend van het eerste decennium van de 21ste eeuw in Zuid-Amerika. Correa beloofde een einde te maken aan de lange neoliberale nacht in Ecuador. Een van zijn eerste maatregelen was het uitschrijven van een referendum, waarin 80 % van de bevolking akkoord ging met het ontbinden van het parlement en het instellen van de grondwetgevende vergadering. Hij voerde tevens belangrijke hervormingen door, o.a. in de onderwijssector.

Het land onderscheidt zich door haar buitengewone diversiteit op geografisch, ecologisch, economisch en etnisch vlak. Het land kent meer dan 15,8 (2015) miljoen inwoners; waarvan ongeveer 70% in de steden leeft en 30% in landelijke gebieden.

De etnische samenstelling is ongeveer de volgende: 71,9% mestiezen, 7,2% montubios, 6,1% blanken, 25% indianen en 7,2% Afro-ecuadoranen. Een toenemend aantal Ecuadoranen, naar schatting 2-3 miljoen, leeft in het buitenland. Meer dan 74% van de totale bevolking belijdt het rooms-katholieke geloof.

De ongelijkheid in Ecuador is sterker verminderd dan in de rest van de regio: de Gini coefficient is verminderd van 54 tot 48.7 tussen 2006 en 2014, omdat de economische groei meer ging naar de armsten. Tussen 2000 en 2011 steeg het inkomen van de 40% armsten met 8.8%, vergeleken met een gemiddelde stijgig van 5.8% in Ecuador.

Ondanks deze bewonderenswaardige resultaten, is er nog steeds heel wat werk aan de winkel om deze veranderingen duurzaam te maken en om de behaalde resultaten in armoede- en ongelijkheidsbestrijding en de economische groei nog te overtreffen. De economie in Ecuador is nog steeds té afhankelijk van de oliesector. Recent heft een scherpe daling in de olieprijzen en een zwakke dollar de handelsbalans, overheidsinversteringen en de Ecuadoriaanse export sterk beïnvloed. In deze context wordt armoedebestrijding en het bestrijden van ongelijkheid een extra uitdaging en is dit een kritiek moment voor het land omdat, ondanks enorme verbetering, armoede nog steeds hoog is vooral in rurale gebieden, 43% ten opzichte van 15% in stedelijke gebieden (bron Wereldbank en INEC, 2015). 

De officiële taal van Ecuador is het Spaans, ook wel Castellano genoemd in plaats van Español. De Indianen spreken vooral Quechua, wat oorspronkelijk de gesproken taal van de Inca’s was, en Shuar. Kennis van het Engels is in Ecuador quasi onbestaande.

Ecuador is een van de landen met de grootste diversiteit in fauna en flora van de wereld. Quito, de hoofdstad ligt in de bergen. Bijna de helft van de oppervlakte van het land is Amazonewoud en Ecuador huist de onevenaarbare Galapagos Eilanden. Maar met zo’n prachtige natuur en geografie komen soms ook hevige natuurlijke verschijnselen. Ecuador is een van de landen in de wereld met de meeste actieve vulkanen. Drie grote vulkanen zijn er actief: de Tungurahua, El Reventador en de grootste actieve vulkaan in de wereld die zich op zo’n 60 kilometer van Quito bevindt – de Cotopaxi. Die issinds mei 2015 opnieuw actiever geworden na een lange stilte. Aardverschuivingen kunnen in het hele land voorkomen door hevige regenval en Ecuador heeft om de paar jaar te kampen met het El Niño fenomeen dat grote vernielingen aan de kust aanbrengt.

Het onderwijs

Het onderwijssysteem bestaat uit

 • kleuteronderwijs (0 tot 5 jaar),
 • basisonderwijs (van 5 tot 14 jaar),
 • secundair onderwijs (van 15 tot 18 jaar)
 • hoger onderwijs

De deelname aan het onderwijssysteem is redelijk hoog, met bijna 100% deelname aan het basisonderwijs. In het secundair onderwijs echter , is er nog steeds 34% dat niet aan het onderwijs deelneemt. De grootste aantallen vroegtijdige schoolverlaters bevinden zich in de rural gebieden en de indigene bevolking.

Voor het  middelbaar onderwijs in Ecuador is nog problematisch: de afstudeeraantallen liggen laag, het percentage aan schoolverlaters en zittenblijvers is hoog en de competenties op school liggen laag.  Bovendien is er een groot tekort aan leraren, waardoor er te grote klassen zijn die het niveau van onderwijs omlaag halen.

De schoolvakanties

In Ecuador zijn er twee schoolregimes: Costa en Sierra. In het regime Costa (waar de kust, Galapagos en een deel van de provincie Loja toe behoort) beginnen de klassen gewoonlijk begin mei en eindigen ze in februari. In het regime Sierra (waar de Oriente of Amazone in zit) beginnen de klassen in september en eindigen ze in juni of juli.

Praktische weetjes

Vooraf

 • Reisdocumenten: een internationaal paspoort heb je altijd nodig. Vraag dit op tijd aan. Let op, heb je al een internationaal paspoort, zorg dan dat dit zeker nog zes maanden geldig is vanaf de datum waarop je in Ecuador toekomt.
   
 • Voor Ecuador heb je geen visum nodig. Normaal gezien kan je drie maanden in het land blijven, maar je kan vrij eenvoudig ter plaatse een verlenging van nogmaals drie maanden aanvragen.
 • Verzekering: Een repatriëringsverzekering (medische bijstand en repatriëring) is aangeraden.
   
 • Medisch: kijk ruim op voorhand welke vaccinaties je nodig hebt. Contacteer voor meer informatie je huisarts of een vaccinatiecentrum waarvan je er in elke provincie wel een hebt. Adressen en info vind je via de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen. Vaak kan de huisdokter de nodige spuitjes ook geven. Hij dient die wel eerst te bestellen, dus wees er tijdig bij. Ga voor je vertrek nog eens langs bij de tandarts (of andere artsen wanneer je een zwakkere gezondheid hebt of vermoedens van een aankomende kwaal). In de hoofdstad heb je wel goede medische voorzieningen, maar het is altijd fijner als je je daar geen zorgen over hoeft te maken. En neem een antimuggenstick mee als je plant naar de kust of jungle te gaan.
 • Veiligheid: voor gedetailleerde informatie over de veiligheidssituatie kan je terecht op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken. Laat je echter niet te snel van de wijs brengen door de informatie hierop. Die is bedoeld om al te argeloze toeristen te waarschuwen, maar ook in België lopen dieven en oplichters rond, in stations zijn zakkenrollers en carjacking komt ook voor in de grotere steden in België. Lees je op deze website toch zaken die je toch wat ongerust maken, neem dan contact op met het VVOB hoofdkantoor, zodat deze informatie in het juiste perspectief kan geplaatst worden. In Ecuador zijn er regelmatig botsingen tussen civiele maatschappij en de regering, waardoor er opstootjes en wegblokkades plaatsvinden. Als toerist kan dit vrij vervelend zijn, maar dit heeft normaal gezien weinig invloed voor je bezoek. Zoals in elke grootstad dien je in de hoofdstad Quito de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen, op je spullen te letten, en niet opzichtig met waardevolle voorwerpen rondlopen of die onbewaakt achterlaten.

Ter plaatse

 • De taal: In Ecuador wordt Spaans gesproken en de kennis van het Engels is zo goed als onbestaande. Een goede kennis van het Spaans is dus een absolute vereiste. Een voordeel is dan weer wel dat er een stuk trager gesproken wordt dan in pakweg Spanje.
 • Geld - Betalingen: In Quito kan je in supermarkten en veel restaurants met kredietkaart betalen. Ook geld afhalen met kredietkaart of met maestro (wat goedkoper is) is geen enkel probleem.
   
 • In Quito kan je behalve de typisch Belgische producten, zo goed als alles krijgen.
   
 • Elektriciteitsvoorziening: Er zijn andere stopcontacten in Ecuador, dus voorzie eventueel een tussenstuk indien je elektrische apparatuur meeneemt. Elektriciteitsvoorziening is 110 Volt. Voor laptops vormt dit geen probleem, maar voor sommige andere elektrische spullen wel.
   
 • Toegang tot internet en telefoneren vormt geen enkel probleem in de hoofdstad. Er zijn talloze internetbars met vrij snel internet waar je meestal ook erg goedkoop naar België kan bellen.
   
 • Je GSM zal normaal gezien niet werken in Ecuador (tenzij je een 4-band GSM hebt). Alle electronische apparatuur is erg duur want geïmporteerd.
 • Kledij: Vergis je niet, Quito ligt misschien op de evenaar, maar door de hoogte is er geen tropisch klimaat. Van de Andes zegt men vaak dat je er de vier seizoenen op één dag hebt. Zolang de zon schijnt, is het vrij warm, maar na zonsondergang daalt de temperatuur snel. Een prachtige zomerdag kan een uur later omslaan in een hels onweer...
 • Let op: Quito ligt op de evenaar en op 2800 meter hoogte. Dit betekent dat je huid véél sneller verbrandt als in België. Veel zonnecrème met voldoende sterke factor is een absolute noodzaak. Die kan je echter ook nog ter plaatse kopen. Indien nodig heb je in Quito zéér goede privé-ziekenhuizen, al zijn die wel erg duur. Zorg voor een goede verzekering.