Cambodja

Cambodja is een koninkrijk in Zuidoost Azië met als hoofdstad Phnom Penh. Thailand, Vietnam, Laos zijn buurlanden en in het zuiden ligt de Golf van Siam. De koning is het staatshoofd en is een symbool van de nationale eenheid. De koning  is  aan de grondwet gebonden en heeft daardoor een voornamelijk ceremoniële functie. 

Er wonen ongeveer 15,5 (2015) miljoen mensen in Cambodja. De meeste Cambodjanen horen etnisch gezien bij de Khmer (90%). De Vietnamezen zijn de op een na grootste groep met 5% en de Chinezen volgen met 1%.  Een ruime meerderheid van de bevolking is boeddhist en het boeddhisme is de staatsgodsdienst.

Het Khmer, dat door de meeste Cambodjanen wordt gesproken, is de officiële taal van het land. Het is een van oudste talen in Zuidoost-Azië. Oudere Cambodjanen die de koloniale tijd hebben meegemaakt verstaan vaak ook een beetje Frans. Steeds meer jongeren spreken Engels.

Onder andere onder invloed van de vele oorlogen, waarvan de oorlog onder de Rode Khmer (1975-1979) de meest bekende is, is het land erg arm. Meer dan de helft van de bevolking leeft van minder dat USD 2 per dag. Het merendeel van de bevolking leeft van de landbouw.

Het onderwijs

Veel intellectuelen en leraren zijn tijdens de Rode Khmer periode gedood door het regime. Ook werden vrijwel alle scholen in het land gesloten gedurende vier jaar. Als gevolg hiervan moest het onderwijssysteem in Cambodja na de Rode Khmer periode volledig opnieuw worden opgebouwd.

De huidige kwaliteit van het onderwijs is laag.  Dit komt onder andere door een tekort aan gekwalificeerde leraren en adequate infrastructuur, zoals bijvoorbeeld relevante leermaterialen. Een van de gevolgen is dat er veel schoolverlaters zijn.

Voor Cambodjaanse kinderen geldt echter wel een leerplicht. Het basisonderwijs begint al op zesjarige leeftijd en duurt zes jaar. Het wordt gevolgd door een onder- en een bovenbouw van elk drie jaar. Hierna kunnen leerlingen doorstromen naar hoger onderwijs.

De meeste scholen in Cambodja zijn staatsscholen. Verder zijn er een aantal privéscholen en boeddhistische kloosterscholen. Ondanks de vaak geringe kwaliteit van de scholen is het analfabetisme sterk afgenomen. Analfabetisme komt vooral nog voor op het platteland, onder minderheden en onder vrouwen.

Meer informatie is ook te vinden op de website van het Ministerie van Onderwijs  en op de website voor leerkrachten.

De schoolvakanties

 • Rond 6 tot ongeveer 20 april is er voor zowel basis- als lager middelbare scholen semestervakantie in verband met de viering van het Khmer Nieuwjaar.
 • De zomervakantie voor lagere en hogere secondaire scholen vindt plaats tussen 1 juli en 31 september, voor de basisscholen geldt dit van 1 augustus tot 31 september.

Praktische weetjes

Vooraf

 • Reisdocumenten: Internationaal paspoort heb je altijd nodig. Vraag dit op tijd aan. Let op, heb je al een internationaal paspoort, zorg dan dat dit zeker nog zes maanden geldig is bij terugkomst.
 • Visum: Voor Cambodja heb je een visum nodig. Je kan dit bekomen op de Cambodjaanse ambassade te Brussel: Tervurenlaan 264/a, 1150 Brussel. Vergeet niet je internationaal paspoort, pasfoto’s en voldoende geld mee te nemen. Bij aankomst in de luchthaven in Cambodia kun je ook gemakkelijk je visum aankopen (40 USD, 1 pasfoto vereist), of via de webportal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Cambodja. Meer info over visa.
 • Verzekering: een repatriëringsverzekering (medische bijstand en repatriëring) is aan te raden.
 • Medisch: contacteer het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen voor de nodige vaccinaties. Alle info vind je via hun website. Het is niet steeds nodig om naar het ITG te gaan voor de vaccinaties. Vaak kan de huisdokter de nodige spuitjes ook geven. Hij dient die wel eerst te bestellen, dus wees er tijdig bij. Ga ook voor je vertrek nog eens langs bij de tandarts (of andere artsen wanneer je een zwakkere gezondheid hebt of vermoedens van een aankomende kwaal). In de hoofdstad heb je wel goede medische voorzieningen, maar het is altijd fijner als je je daar geen zorgen over hoeft te maken.
 • Veiligheid: voor gedetailleerde informatie over de veiligheidssituatie kan je terecht op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken. Let wel, laat je niet te snel van de wijs brengen door de informatie hierop. Ze is bedoeld om al te argeloze toeristen te waarschuwen, maar ook in België lopen dieven en oplichters rond, in stations zijn zakkenrollers en carjacking komt ook voor in de grotere steden in België. Lees je op deze website zaken die je toch wat ongerust maken, neem dan contact op met VVOB Brussel, zodat deze informatie in het juiste perspectief kan geplaatst worden. In Cambodja is er op het vlak van veiligheid weinig reden tot zorgen.

Ter plaatse

 • In Cambodja is de officiële taal “Khmer”, wat moeilijk te leren valt. De lokale bevolking spreekt meestal niet goed Engels. Een geringe kennis van de taal, zelfs maar enkele zinnen, wordt sterk geapprecieerd door de Cambodjanen.
   
 • In de hoofdstad kan je, behalve de typisch Belgische producten, zo goed als alles verkrijgen.
   
 • In de hoofdstad kan in grotere winkels en hotels met kredietkaart betaald worden. Er kan ook op verschillende plaatsen geld afgehaald worden met een gewone bankkaart (Maestro). Verder kun je met Amerikaanse Dollars betalen die je ook krijgt als je geld afhaalt. Wisselgeld krijg je wel vaak in Riel, de lokale munteenheid, maar deze is erg weinig waard. De naam Riel komt trouwens uit het Khmer en betekent ‘datgene dat glanst’.
   
 • De elektriciteitsvoorziening (220V, stekkers idem als in België).
   
 • Toegang tot internet is wijdverspreid. Lokale SIM-kaarten zijn goedkoop te verkrijgen.
   
 • Voor het transport kan een motodop (brommer met chauffeur, 3 dollar voor een enkele rit Phnom Penh – Kandal) of tuk-tuk (5 dollar voor enkele rit) gehuurd worden. Zelf een brommer huren of kopen is mogelijk, maar het verkeer is gevaarlijk. In dat geval is een internationaal rijbewijs nodig.
   
 • Formele kledij (geen blote schouders) is gewenst en alleen lichte kledij is nodig. Vrouwen mogen geen blote schouders tonen en moeten dus altijd hun schouders bedekken.

Lectuur en nuttige links

 • Phnom Penh Post: Cambodja's grootste krant.
 • Bongthom: website over Khmer taal en cultuur.
 • Willem Dendooven deed in 2011 in het kader van zijn opleiding aan de Artevelde Hogeschool zijn stage bij VVOB in Cambodja. Hij stelde een interessante gids samen - een survivalgids.