Twee tieners en hun klastitularis op inleefreis in Rwanda met Klasse en VVOB

07/05/2013

Van 4 tot 11 mei trekken Maxime, Tessa en hun klastitularis Els, allen van Leielandscholen campus Sint-Niklaas in Kortrijk, op inleefreis naar Rwanda. Deze 17-jarige meisjes en hun lerares godsdienst zijn het winnende team van de wedstrijd 'Mag er wat Zuid op?' Met deze wedstrijd, en de inleefreis, willen VVOB en Klasse jongeren warm maken om samen na te denken en creatief te zijn rond het thema 'het Zuiden'. De deelnemers rapporteren nu al vanuit Rwanda via een videoblog. Nadien volgen reportages via de media van Klasse.

In het land van de duizend heuvels

Op erg korte tijd gaan deze twee tieners en lerares de confrontatie aan met een totaal andere cultuur. De verschillen zijn groot, maar zij zijn vooral onder de indruk van het hartelijke welkom dat zij kregen in de Ecole Secondaire St Aloys. Dit is een internaat, net als de andere middelbare scholen in Rwanda. Het dieet van maïs, bonen en rijst kon hen nog niet bekoren maar ze waren alvast verrast door de moeilijkheidsgraad van de wiskundeles. Het vroege opstaan om 20 voor 5 vonden ze een ook minder leuk aspect van het internaatleven, maar het koor tijdens de ochtendmis kon veel goedmaken.

Op het programma staan nog bezoeken aan een kleuterschool, een ziekenhuis, een skillslab, een weeshuis, een lokale markt... Een uitgebreid programma dus, zodat de leerlingen en hun lerares tijdens hun korte bezoek kennismaken met zo veel mogelijk aspecten van het Rwandese onderwijs en leven.

Volg de ervaringen van Maxime, Tessa en Els

Twee medewerkers van Klasse vergezellen hen tijdens deze unieke reis. Via een videoblog en dagboekverslagen kan je de deelnemers nu al volgen via de Facebook-pagina van Maks! en de website van VVOB. Nadien volgen uitgebreidere reportages in de media van Klasse.

'Mag er wat Zuid op?'

Maks! lanceerde samen met VVOB een wedstrijd voor de derde graad secundair. Het doel was de jongeren samen te laten nadenken en creatief zijn rond het thema 'het Zuiden'. Uit de vele creatieve en geëngageerde kortfilms koos de jury uiteindelijk het team van Kortrijk. Maxime, Tessa en lerares Els verloren tijdens de voorbereiding niets van hun enthousiasme en vertrokken vol verwachting naar Rwanda. Dankzij hun open blik en enthousiasme wordt dit ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring.