Scholenbanden luiden de schoolbel in het nieuws

07/10/2016

Wie niet wist dat 5 oktober de Internationale Dag van de Leerkracht is, heeft het misschien wel gehoord: 523 Vlaamse scholen trokken die dag om 11 uur extra hard aan de schoolbel. Saved by the Bell is een actie waarmee scholen aandacht vragen voor het recht op kwaliteitsvol onderwijs voor alle kinderen en jongeren ter wereld.

Twee Vlaamse scholen die een Scholenband onderhouden met een school in het Zuiden, kregen die dag extra veel aandacht. AVS Oost-Vlaanderen kwam een kijkje nemen in het Koninklijk Atheneum in Mariakerke. Daar waren net op de Dag van de Leerkracht twee leraren van Saint Mary’s High School uit Rwanda op bezoek, de school waarmee het Atheneum een Scholenband heeft.

Ook het Lutgardiscollege in Oudergem kreeg journalisten over de schoolvloer. Bruzz zag hoe leerlingen zich verzamelden op de speelplaats, waar stipt om 10 uur de schoolbel luidde. Op precies hetzelfde moment, aan de andere kant van de wereld, ging de bel ook op een school in Ayanavaram in Indië, dan wel om halfdrie plaatselijke tijd. Om hun Scholenband te versterken, hielden de Vlaamse en Indische leerlingen een Skype-sessie. Voor de gelegenheid was er ook een fototentoonstelling over de Indische school georganiseerd.

GBS De Sleutelbloem luidde vanuit Brecht de bel samen met haar partnerschool in Chincha, Peru. Op hun gedeelde blog brengen ze verslag.