Handleiding: Scholenband integreren in de leerstof

Tags: LesideeënLagere scholen | Vakken 

Hanne Claes was in 2012 gedurende vier maanden stagiaire bij VVOB Surniname. Ze bracht haar opgedane kennis vanuit de studierichting leerkracht basisonderwijs mee naar de Surinaamse scholen. Haar stage had twee doelen. Ze ondersteunde de scholen betrokken in een scholenband met een Vlaamse partner. Hierbij ontwikkelde ze een handige handleiding om de scholenbanden te integreren in de leerstof.

"Ik ontwikkelde deze handleiding om wat extra ondersteuning te geven aan je scholenband," schrijft Hanne. "Het is de bedoeling dat de scholenband niet alleen in de aparte activiteiten, projecten, enz. zichtbaar is, maar ook in de lessen. Dit liefst niet door grote veranderingen, maar door kleine insteken die de scholenband nog meer aanwezig maken in de klas. De voorbeeldlessen in deze handleiding dienen dan ook alleen maar als leidraad. Je kan ze op die manier gebruiken, maar je kan deze handleiding natuurlijk ook aanpassen naar jouw noden."

Hanne ontwikkelde deze handleiding met oog op de Surinaamse context, maar is zeker toepasbaar voor scholenbanden met met scholen in andere landen. Een echte inspiratiebron voor het lager onderwijs!